Erik Ohlson testar rullstolen som är anpassad för utvecklingsländer. Foto: Privat
Skövde

Erik från Skövde designade rullstol för utvecklingsländer

12 min

Efter en resa till Kenya fick Erik Ohlson och Christian Bremer idén till sitt examensprojekt, att bygga en rullstol som är anpassad att fungera i utvecklingsländer. Erik Ohlson från Skövde kom till P4 Direkt för att berätta mer om projektet.

Tanken med projektet är att utveckla en rullstol som ska hjälpa användaren att ta sig upp för branta backar eller ramper. Rullstolen ska vara lätt att förflytta sig i och ur, men ska också vara bekväm att sitta i under långa arbetsdagar.

Framställningen av rullstolen har involverat en förstudie i Kenya, prototyputveckling i USA, användarstudier i Indonesien samt arbete däremellan i Sverige.

Projektet uppmärksammades också vid den amerikanska hjälpmedelsorganisationen RESNAs årliga konferens där Erik Ohlson och Christian Bremer vann första pris i deras Student Design Competition 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista