Kent Larsson (M) Arkivbild: Sten Lillieström / P4 Skaraborg
GRÄSTORP

Var tredje Grästorpspolitiker har hoppat av sitt uppdrag

"Vi är för dåliga på att informera om hur mycket arbete det är"
1:40 min

Nästan var tredje politiker i Grästorps kommunfullmäktige har hoppat av sitt uppdrag under den senaste mandatperioden. Av de moderata företrädarna i fullmäktige har över hälften lämnat sina poster.

P4 Skaraborg har kartlagt hur många fullmäktigeledamöter som lämnat sina uppdrag i sina respektive kommuner den senaste mandatperioden, samt vilka partier de tillhört.

Procentuellt sett är Grästorp den kommun som tappat flest, där har mer än var tredje politiker i fullmäktige har lämnat av sitt uppdrag - överrepresenterade bland dem är Moderaterna, där sex av partiets elva representanter hoppat av.

– Runt 80 procent av de som slutat har gjort det på grund av flytt, resterande har flyttat på grund av sjukdom eller att de inte hinner med. Vi lever ju ett ganska hektiskt liv idag, då blir det ont och tid och man tycker inte att man hinner engagera sig, säger Kent Larsson, gruppledare för moderaterna i Grästorp.

Är det ett problem, tycker du?

– Det är ju inte bra att byta ut för många människor för det tar flera år att komma in i det politiska arbetet. Det blir både svårt och ansträngande att introducera nya hela tiden.

Det måste vila ett tungt ansvar på de som faktiskt stannar kvar?

– Ja det blir det, ofta får de ta på sig fler uppdrag istället och det är inte optimalt.

Förutom att folk flyttar är en stor anledning till avhoppen att många är oförberedda på vad fullmäktigeuppdraget innebär, tror Kent Larsson.

– Jag vet själv hur det var när jag gick med för några år sedan. Då sas det att det inte var så mycket arbete, men det är väldigt mycket. Vi kanske är lite för dåliga på att informera om hur mycket det faktiskt är, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".