Foto: Mattias Schrader/Scanpix

LRF vill införa förbud mot att mata vildsvin

Den svenska vildsvinsstammen fortsätter att öka explosionsartat. Något som LRF tror har mycket att göra med att jägare utfodrar dem, och nu kräver LRF Västra Götaland att utfodring av vilssvin förbjuds enligt lag.

LRF anser att det finns flera problem med det ökande antalet vildsvin. Bland annat att de bökar i spannmålsodlingar, och att viltolyckor i trafiken orsakade av vildsvin ökar.

Stefan Brunander som är viltansvarig på LRF säger till tidningen Skaraborgsbygden att det uppskattningsvis finns omkring 200 000 vildsvin i södra och mellersta Sverige.

Jägare utfodrar vildsvin med allt från äpplen, potatis och bröd till slaktavfall och godis - allt för att svinen ska hålla sig på deras marker så att jägarna kan jaga dem. 

Stefan Brunander säger till tidningen Skaraborgsbygden att LRF har krävt ett förbud mot utfodring av vildsvin i sex år, och när de hade riksförbundsstämma i år beslutade de att arbeta aktivt för att en sådan lagstiftning ska ske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista