1 av 3
Barn mellan 0-18 år blir mindre osams med föräldrarna ju äldre de blir gällande tiden som spenderas på Data – och TV Spel, enligt Svenska Medierådets senaste rapport ”Ungar och Medier” som släpps ut i höst. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Bröderna Emil Lundblad, 13 år, och Gustav Lundblad, 7 år spelar mycket dataspel. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 3
Pappa Mikael Dagman och mamma Katarina bestämmer hur länge treårige Teo får använda medier. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Ungar och Medier

Barnen tycker själva att de lägger för mycket tid på dataspel

2:10 min

Det är vanligt att föräldrar och barn blir osams om tiden de lägger på dator- och tv-spel. Fler än vart tredje barn i åldrarna 9 till 12 år säger att skärmtiden är en källa till osämja, enligt en rapport från statens medieråd.

”Unga och medier” heter rapporten och den analyserar barnens medievanor och hur det påverkar relationer till föräldrarna. Med medier menas allt ifrån TV, Internet, dataspel och mobiltelefoner. Barnen i studien är mellan 0 till 18 år gamla. 

36 % av 9-12 åringar säger att de blir osams med föräldrarna om den tiden som de lägger på Data o TV-spel. Generellt blir barnen mindre osams med föräldrarna ju äldre de blir, gällande tiden som spenderas på Data och TV Spel. 

– Jag brukar spela TV spel och Dataspel och det suger för mig när jag spelar för länge för då säger mamma att vi måste åka någonstans, förklarar Gustav Lundblad 7 år.

Mindre böcker och tidningar
Cirka en tredjedel av 13-18 åringar säger att de ägnar för mycket tid åt mobil, internet och data och TV spel. Lika många av samma åldersgrupp säger att de tillägnar för lite tid och böcker, tidningar eller träning.

– När jag var i den åldern så fanns det inte internet så jag plöjde böcker och jag kommer att se till att få honom att läsa, men min son är bara tre år gammal så det är fortfarande vi som bestämmer hemma, säger Mikael Dagman om sonen Teo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista