Bild från Skara stifts naturvårdsbränning i Gullspångs kommun. Foto: Johan Hagström
VÄDER

Inget eldningsförbud trots hög brandrisk

P-G Freij insatsledare på räddningstjänsten "Sällan eldningsförbud"
1:31 min

Det är hög brandrisk på många håll i Skaraborg och det råder eldningsförbud i Götene, Skara, Falköping och Tidaholms kommun. Men i andra kommuner väljer räddningstjänsterna att inte utfärda eldningsförbud, trots att det är lika torrt där.

– Vi har inte bedömt att det är tillräckligt torrt för det. Vi har sällan eldningsförbud i västra Skaraborg. Dels förstår folk själva hur torrt det är och dels så ska det kommuniceras ut till allmänheten via radio, tidningar och annonser. Sen blir det regn helt plötsligt och då ska det kommuniceras tillbaka, säger P-G Freij som är insatsledare på räddningstjänsten i västra Skaraborg.

I Götene och Skara utfärdas ett eldningsförbud automatiskt så fort brandrisken är 4 eller 5, alltså stor till mycket stor brandrisk. I Falköping och Tidaholm där brandrisken under en längre tid varit hög har ett förbud utfärdats.

– Vi har jobbat efter den här tesen och vi brukar utfärda om det är fyra eller fem E som det kallas. Det betyder om det är torrt mycket torrt eller extremt torrt, säger Perry Malmberg på räddningstjänsten i Falköping och Tidaholm.

Även om det skulle vara så att regnet nu kommer, är det inte helt säkert att man kommer kunna börja elda än på ett tag ändå, säger Perry Malmberg.

-- Det är så pass torrt nu så innan det hinner bli blött i marken så behöver det komma ganska många millimeter, säger han.

Eldningsförbudet innebär att det blir straffbart att elda i skog och mark. Det är också viktigt att inte slänga glas eller cigarettfimpar som kan ta eld. Men grilla får man fortfarande göra, på rätt platser.

– Det enda man får grilla är vid anvisade badplatser. Man får också elda i sin egen trädgård, säger Perry Malmberg.

Ska man ut i naturen med en engångsgrill gäller det att vara uppmärksam på vart man får grilla.

– De är en stor brandrisk om man tänder de ute i gräset. Det ser vi helst att man inte använder, säger Perry Malmberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".