1 av 3
Stefan Ljung och Lars Lundmark är med och arrangerar traktorracet i Södra Lundby. Foto: Anna Lindgren / P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Med Johan Ekbloms hjälp tar reportern Anna Lindgren sig igenom slalombanan. Foto: Margareta Svensson
3 av 3
Johan Ekblom med sin Massey Ferguson 135. I bakgrunden syns slalombanan som de tävlande ska ta sig igenom. Foto: Anna Lindgren / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Södra Lundby

Södra Lundby i Skaraborg var först med traktorrace

Arrangören: "Det här är originalet"
10 min

Det är en solig och framför allt varm dag idag, vilket gör att många Skaraborgare väljer att tillbringa sin lediga tid med ett svalkande dopp eller genom att ligga i skuggan. Men det finns också vissa personer som just denna dag väljer att sätta sig i en varm traktor för att köra slalom. P4 Direkt åkte ut till Södra Lundby för att kolla in årets traktorrace.

Det hela började med att Lars Lundmarks son frågade vems traktor som var snabbast, och för att ta reda på svaret arrangerades det en tävling. Nitton år senare har tävlingen blivit en årlig fest för invånarna i Södra Lundby och antalet besökare har stigit för varje år. Det var även här man var först med traktorrace.

– Det här är originalet. Jag har haft kontakt med flera olika tidningar och det tog flera år innan man förstod att det kommer härifrån, berättar arrangören Stefan Ljung.

Från början kördes racet på en raksträcka, men på grund av säkerhetsskäl fick man tänka om och två parallella slalombanor blev det nya sättet att tävla på.

Tävlingen går till så att de deltagande på snabbast tid ska ta sig igenom en slalombana. Efter halva banan ska föraren vända traktorn genom att backa runt en tunna för att sedan köra igenom banan igen och in i mål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".