1 av 2
Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
2 av 2
Hanna Wigh. Foto: Marie Schnell / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Politik

Varannan sverigedemokrat har lämnat sin plats i fullmäktige

Hanna Wigh (SD): "Vi är väldigt stigmatiserade"
1:31 min

Sverigdemokraterna är det parti som tappat flest ledamöter i de olika kommunfullmäktigeförsamlingarna i Skaraborg, det visar statistik som P4 Skaraborg tagit fram. Över hälften av SD:s representanter har hoppat av sedan förra valet.

Hanna Wigh som är ordförande för Sverigedemokraterna i Skaraborg hävdar att hotbilden mot Sverigedemokraterna är en av anledningarna.

– Det har vandaliserats, det har klottrats på hemmet och diverse olika hot och liknande saker, säger Wigh till P4 Skaraborg.

Tror du att de valda har varit tillräckligt förberedda?
– Nej jag tror inte det. Jag vet hur det var när jag själv tog plats i fullmäktige, jag var inte alls beredd på hur det skulle bli.

En annan anledning är att många av de personer som skrevs upp på valsedlarna i förra valet inte är sverigedemokrater och därför hoppade av uppdraget. Under den senaste madatperioden har elva av 21 valda lämnat sina poster som representanter för SD, det vill säga mer än hälften.

– Självfallet är inte detta bra på något sätt, detta är ju ett förtroende som vi fått av väljarna. När vi har tomma stolar och personer som lämnar sina uppdrag så blir det en osäkerhet. Vi har inte förvaltat förtroendet så väl som jag önskat, säger Hanna Wigh.

Kan ni garantera era väljare att ni representerar dem?
– Jag ger inte upp hoppet om en fullgod representation i hela Skaraborg, men jag kan heller inte garantera det. Det är ett problem som vi bär eftersom vi är ett nytt parti och dessutom väldigt stigmatiserade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".