Hans Thorsell är nöjd med att Törebodas politiker vekrar trivas med sina uppdrag. Foto: Camilla Karlsson / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Töreboda

Töreboda bryter trenden - Här vill kommunpolitiker stanna kvar

1:24 min

I Grästorps kommun har var tredje ledamot i fullmäktige hoppat av, och i Gullspång var fjärde. Men i Töreboda vill kommunpolitikerna sitta kvar på sina poster. Där har bara två personer lämnat sina uppdrag den sensaste mandatperioden.  

Ett skäl till de flesta kommunpolitiker i Törebodas kommunfullmäktige stannar kvar på sina poster är att man försöker ha ett bra debattklimat i fullmäktige, säger socialdemokraten Hans Thorsell, kommunfullmäktiges ordförande.

– Vi har tagit upp det här med samtalstonen i politiken. Men utgångspunkt från SKLs dokument har vi diskuterat hur vi ska uppföra oss mot varandra, säger han och fortsätter:

– Vi ska ha en livlig debatt men det får inte bli några personliga påhopp. Man måste skilja på sak och person.

Och Hans Thorsell får medhåll av oppositionen, då även centerpartisten Göran Johansson tror att en god stämning är avgörande för om fritidspolitikerna stannar eller inte.

Göran Johansson har lång erfarenhet av arbetet i kommunfullmäktige, och han tror också att det är viktigt att förbereda dom blivande ledamöterna på hur mycket jobb det innebär att sitta i fullmälktige.

– Det är oerhört viktigt när man rekryterar nya personer, att tala om att man gör inte det här bara över en lunchrast. Man måste förbereda sig och läsa på.

Är ni tydliga med det i Töreboda?

– Jag tycker att vi är det, säger Göran Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista