Svenska kyrkan

Präst: "Fel att pastoratfullmäktige väljer representanter till kyrkorådet"

Präst Björndahl: "Demokratiskt underskott om inte församlingsborna får välja"
1:13 min

Församlingsmedlemmarna själva borde få välja representanter till Svenska kyrkans församlingsråd. Det anser Källbyprästen Claes Björndahl som nu lämnat in en motion om detta till Svenska Kyrkans högsta beslutade organ; kyrkomötet.

Församlingsrådets uppgift är att sätta upp mål för kyrkans verksamhet, till exempel att ansvara för gudstjänstlivets utformning och utveckling. Alla som tillhör någon av pastoratets församlingar ska kunna väljas in i rådet. Förut skedde dessa val genom att församlingarna valde vilka som ska sitta där. Idag är det istället pastoratets fullmäktige som utser personerna. Claes Björndahl tycker att detta flyttar makten bort från församlingarna.

– Vi tycker att det blir ett demokratiskt underskott om inte församlingsborna får vara med och välja sina egna representanter, säger han.

– Församlingen är den mest grundläggande enheten och därför menar vi att alla som tillhör församlingen ska få vara med och välja vilka som ska styra över den under de närmaste åren, säger han.

Han hoppas nu att frågan ska väcka debatt på kyrkomötet, även om han är tveksam till att förslaget ska bli verklighet.

– Jag inser att det inte är så stor chans att den går igenom, men hoppas att det kan bli debatt kring frågan. Jag tycker det gick lite hastigt förra året när beslutet klubbades, säger Claes Björndahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".