1 av 2
Åke Bonnier Biskop i Skara sktift. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
2 av 2
Prästen Carl-Henrich Falkenberg. Foto: Viktoria Svedlund P4 Skaraborg
Svenska kyrkan

Samkönade par kan vigas i Skaraborg

Biskop Åke Bonnier "Jag blir kolossalt glad"
1:18 min

Nu kan samkönade par vigas av en präst i nästan alla Svenska kyrkans pastorat i Skaraborg. Det visar en rundringning som P4 Skaraborg gjort. Något som gör Skara stifts biskop Åke Bonnier glad. Men överallt i Skaraborg är samkönade äktenskap inte självklart.

Den rundringning P4 Skaraborg gjort visar att nästan alla pastorat direkt erbjöd en präst för att viga ett samkönat par.

– Jag som biskop säger att det borde vara så, att alla oavsett etnisk bakgrund eller sexuell identitet ska känna att "här är jag hemma" och jag hoppas att både präster och allmänheten ska känna att det är så det är.

2009 beslutades att homosexuella par ska kunna vigas i Svenska kyrkan men prästerna har fortfarande rätt att vägra och hänvisa till en annan präst. Men det är det alltså få i Skaraborg som gör idag.

Fast på vissa håll i Skaraborgs pastorat är det inte självklart att präster vill viga samkönade par.

En av dem som i dag käner sig osäker på om han skulle viga ett samkönat par är Carl-Henrich Falkenberg som är kyrkoherde i Kinnekulle församling.

Det är ett känsligt ämne, menar han.

– Frågan får behandlas varsamt. Jag vet inte hur jag skulle göra om jag blir tillfrågad. Men jag skulle väl få samtala med paret, som med andra par.

Sedan 2010 har 13 samkönade par vigts inom Skara stift. Att det är så få tror Eli Månsson på RFSL Skaraborg beror på det underliggande motståndet som fortfarande finns kvar på landsbygden.

– Det är ganska sorgligt. Det visar att personer som är uppvuxna i mindre städer eller på landsbygden kanske inte känner det stöd som de skulle behöva från det ställe de kommer från.

Carl-Henrich Falkenberg säger att även om han själv säger sig vara öppnare i dag och kan överväga att viga ett samkönat par finns det både konservativa församlingsmedlemmar och grannförsamlingar som inte håller med. Och han ser heller ingen anledning till att lyfta frågan.

Men Eli Månsson tror att motståndet kan få stora konsekvenser för de enskilda paren som går i giftastankar.

– Det fins säkerligen fortfarande personer som anser att de inte vill ingå äktenskap på grund av hur kyrkans ställningstagande har varit tidigare.

Biskop Åke Bonnier menar att det finns mycket kvar att göra, och att det inte räcker med att att tillåta homovigslar.

– Vi arbetar för lite med hur vi går ut med detta och vad vi sänder för budskap. Vi sänder kanske ut för mycket att den traditionella bilden av traditionella brudpar och det här borde vi jobba mer med i hela stiftet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".