Kocken Mattias Hägg gästade P4 Morgon och bjöd på spetskåldolmar. Foto: Caroline Karlsson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
P4 Morgon

Kocken Mattias Hägg bjuder på mat från skogens skafferi

Mattias Hägg:"Nu är det bara att frossa"
19 min

Kantareller, bär, frukt och grönsaker som kan skördas från skogens skafferi är en guldgruva för alla som gillar att laga mat. Kocken Mattias Hägg besökte P4 Morgon och delade med sig av sin expertis inom matlagning.

- Det är höjdpunkten på året för oss kockar, säger Mattias Hägg.

Kocken och krögaren Mattias Hägg gästade P4 Morgon imorse och bjöd på spetskåldolmar. Han delade också med sig av andra tips på recept från skogens skafferi.

Recept på spetskåldolmar

Tomat- & ostgratinerade spetskåldolmar

4 personer

2 spetskålhuvuden

250 g blandfärs

dl kantareller

½ squash, tärnad

2 morötter, tärnad

1 gul lök, hackad

3 vitlöksklyftor, pressad

4 dl riven vällagrad ost

3 soltorkade tomater, fint strimlade

1 ägg

salt och nymald svartpeppar olja

3 dl tomatsås 3 dl ostsås

Plocka de största bladen och koka två minuter i lättsaltat vatten. Räkna med 2-3 blad per person beroende lite på hur stort kålhuvudet är.

Fräs grönsaker och svamp i lite olja i varm panna. Blanda till en smet av grönsaker, blandfärs och ägget. Smaksätt med salt och peppar samt soltorkade tomaterna och hälften av osten. Forma till små biffar eller järpar och fördela på varje kålblad. Rulla ihop och vik in kanterna, lägg i ugnsfastform.

Fördela tomatsåsen över först och sedan ostsås, avsluta med att toppa anrättningen med resterande riven ost. Gratinera i 200 grader ca 15 minuter.

Smaklig Spis!

Mattias Hägg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".