HJO

Anmälningar om hårdhänt behandling av äldre

Hör Jonas Engelbrektsson, vård- och omsorgschef:
1:55 min

Ett äldreboende i Hjo har fått flera Lex Sarah-anmälningar om missförhållanden på hemmet. Anmälningarna handlar om kränkande behandling, att personal varit hårdhänt mot de äldre, att anställda har skällt på de gamla och lämnat vårdtagare på toaletten.

Vid ett tillfälle ska en äldre vårdtagare ha ramlat och slagit i bakhuvudet i golvet på grund av brister i omhändertagandet.

En annan vårdtagare lämnades, enligt anmälan, ensam på en toalett och hittades medtagen och gråtande av annan personal.

Anmälningarna rör ett par av de anställda på äldreboendet, som enligt annan personal brister i empati och har en kränkande attityd mot de äldre.

Jonas Engelbrektsson, vård- och omsorgschef i Hjo kommun, ser allvarligt på uppgifterna. Han menar att rutinerna måste förbättras.

– Det är naturligtvis väldigt viktigt att vi har personal som är väl medveten om vår värdegrund och har ett korrekt bemötande. Våra äldre är i många situationer väldigt utsatta och har ett starkt beroendeförhållande till vår personal.

Jonas Engelbrektsson ser dock inte händelserna som så allvarliga att de kommer att leda till några särskilda åtgärder mot den berörda personalen.

– Helst jobbar vi med personliga samtal och i viss mån kompetensutveckling.

Däremot ska Socialstyrelsen utreda en av händelserna vidare. Det rör sig om det fall där en äldre person föll och skadade sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".