1 av 2
Det är hårt tryck på Gästhamnarna vilket kan förklaras med det varma och soliga vädret denna sommar. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 2
Förra året fanns det knappt båtar men nu i sommar är det mycket press på Gästhamnarna enligt gästhamnansvarig i Sjötorp Peter Lindgren. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skaraborg

Trångt i gästhamnarna i sommar

1:47 min

Gästhamnarna får allt fler besökare på grund av det behagliga sommarvädret. I Sjötorp kommer allt fler besökare från hela landet och även från andra länder i Europa för att segla iväg på Göta Kanal eller Vänern. Och de flesta passar på att lägga till i gästhamnen.

Sjötorp är strategiskt beläget vid Vänern och Göta kanal och i år har det varit ovanligt många besökare med större båtar.

– En del tar sig in mot Mariestad eller vidare till Vänersborg, Trollhättan och vidare till Göteborg och havet, förklarar Peter Lindgren som är hamnansvarig i Sjötorp.

Peter Lindgren har hand om ett trettiotiotal båtplatser i Sjötorp och märker hur båtplatserna fylls av större båtar i år.

– Allting som flyter är i sjön! Så trycket blir större på hamnarna och båtarna blir dessutom större och större, säger han.

Att båtplatsernas tillgänglighet styrs av yttre omständigheter, som exempelvis vädret, är något som märks tydligt, förklarar Peter Lindgren.

– Bra prognoser, inga vindar, bra väder - det gör att många väljer att ligga på öarna istället. Det flesta valde att ha båtarna på land förra året på grund av det hiskeliga vädret vi hade förra sommaren. Men i år är det tvärtom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista