Alexander Forselius tycker att det är fel att man inte kan få semester under praktiken. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.
Lidköping

Ingen rätt till semester som arbetssökande

1:57 min

Att få gå på semester är en självklarhet för de flesta under sommaren. Men inte om man är arbetssökande. Reglerna är dock något snåriga, vilket 22-åriga Alexander Forselius fick erfara.

Alexander Forselius har Aspergers syndrom och har praktik på ett företag i Götene. Där jobbar han som programmerare och trivs väldigt bra.

Fick klartecken för ledigheten
Men när han skulle vara ledig i sommar blev det problem. Han beviljades ledighet under sommaren, fast han egentligen inte fick det. Och nu kan han bli återbetalningsskyldig till Försäkringskassan.

– Det visade sig att jag aldrig skulle ha haft någon ledighet. Försäkringskassan sa att det var en felaktig utbetalning. Då kände jag ju att det var jättekonstigt, skulle jag bli återbetalningsskyldig nu?

Arbetsförmedlingen gjorde fel
Det var först efter semestern, när Alexander Forselius skulle få ersättning av Försäkringskassan, som han fick veta att Arbetsförmedlingen gjort fel som beviljat honom ledigheten.

Om man gör praktik och är arbetssökande kan man nämligen inte få semester.

– Det känns surt, vi ungdomar får sämre villkor. Vi är inte värda, för att vi jobbar på praktik. Det är lite som att "ungdomar är lata, de sitter bara hemma och spelar dataspel, så därför behöver de ingen ledighet ändå", säger han.

Reglerna förtydligades
I höstas förtydligade man reglerna om aktivitetsstöd. Det skrevs in att det inte finns någon att som arbetssökande få semester.

Beatrice Berglund på Arbetsförmedlingen har jobbat med arbetsrehabilitering. Hon förklarar varför de här reglerna finns.

– Dels är det att man är anvisad ett program som man ska delta i. Dels handlar det om att man är arbetssökande och ska göra det man kan för att så snabbt som möjligt komma ut i arbete.

Hade man förlorat så mycket på det om man fick till exempel en veckas semester?

– Det är ju svårt att säga, det finns ju vissa skäl man kan få vara ledig för. Men man kan inte bara vara ledig sådär, säger Beatrice Berglund.

Känner sig mindre värd
Alexander Forselius vet ännu inte om han blir återbetalningsskyldig. Men det som gör honom upprörd är att han och andra i hans situation inte får samma rättigheter som andra.

– Det känns ju lite som att man blir en andra klassens medborgare, att man inte är någonting värd för vad man gör. Det tycker jag är allvarligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista