Potatisbonden Roland Johansson vill sprida kunskap om farorna på bondgården. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.
Lantbruk

Bondgården en farlig plats för ovana besökare

1:40 min

Att bo på bondgård över sommaren har blivit en populär semesterform. Men få är medvetna om de risker som finns i miljön. Lantbrukarnas Riksförbund jobbar sedan en tid tillbaks för att uppmärksamma farorna.

Roland Johansson, lantbrukare på Ottravad gård utanför Tidaholm, är en av dem som är engagerad i arbetet med att minska olyckorna.

– Lantbruket är överrepresenterat vad gäller skador och dödsolyckor, säger han.

Visar på olika risksituationer
Som handledare har han hållit i kurser för andra lantbrukare för att uppmärksamma olycksrisken i gårdsmiljön. Han har även gjort gårdsbesök där han informerat om risksituationer.

Roland Johansson menar att det dels handlar om att göra maskinerna i lantbruket säkrare, men också om att jobba med inställningen hos lantbrukarna.

– En del har haft en attityd av att säkerheten kanske inte varit högst på agendan. När man tagit fram handfasta exempel har man kunnat fundera i andra riktningar, säger han.

Turister ovana vid gårdsmiljön
Under sommaren är det många lantbrukare som öppnar upp sina gårdar för besökare som inte alltid är vana vid miljön. Då är det speciellt viktigt att vara medveten om lantbrukets risker.

– Det är jätteviktigt att hitta rutiner som fungerar. Både när du ska vara i närheten av djur och även maskiner så är det oerhört viktigt att du hittar ett sätt där du inte riskerar skador på dem som besöker gårdarna, förklarar han.

Projektet “Säkert bondförnuft” som Roland Johansson varit delaktig i tar slut vid årsskiftet. Om projektet har förbättrat läget är svårt att veta, främst eftersom det är få olyckor som anmäls.

Förändrar sättet att se på riskerna
Men han tror ändå att LRF:s insatser har hjälpt till att uppmärksamma bondgårdens riskfyllda arbete.

– Det finns mycket mörkertal, men däremot märker jag på de kurser jag håller att de som är med får ett annat tänk efteråt. När man diskuterar med dem som varit med så tänker de i lite andra banor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista