LIDKÖPING

Sveriges bästa caféer finns i Lidköping

1:47 min

Åtta av Sveriges absolut bästa caféer ligger i Skaraborg, enligt den erkända matguiden White Guide som i år publicerade sin första caféguide. Lidköping är en riktig vinnare då hela fem stycken av Sveriges bästa caféer ligger där.

Matguiden White guide har rangordnat 175 av Sveriges bästa caféer. 16 av dem ligger i Västra Götaland, om man inte räknar med Göteborg. Och hälften av de 16 ligger i Skaraborg. Ett i Götene kommun, två i Vara, och hela fem stycken i Lidköping.

Turistchefen känner stolthet
Gunilla Davidsson, turistchef på Destination Läckö-Kinnekulle, är väldigt stolt över stans caféer. 

– Vi är ju en caféstad och det här är en bekräftelse på det naturligtvis. Det sätter oss på kartan. Jag är så stolt att jag nästan spricker!

Gunilla Davidsson säger att hon förstår varför Lidköpingscaféerna är så framgångsrika. Cafékulturen är djupt rotad i Lidköpingsborna, menar hon.

– Det är en stark tradition att gå ut och fika. Det sitter i ryggmärgen.

Har tre caféer på listan
Emeli Gustafson driver tre caféer i Lidköping. Alla tre finns med på listan.

– Jag tror att det är viktigt att vara personlig, att kunderna känner sig välkomna och att man känner att man inte bara gör något fabrikstillverkat. Folk är medvetna om vad de äter idag och tycker också att det är roligt att prova på nya grejer.

Turistchef Gunilla Davidsson tycker att man borde framhäva Lidköpings caféliv mer när man marknadsför staden. Vid en jämförelse med Alingsås som brukar kallas Sveriges caféstad, står sig Lidköping bra, konstaterar hon.

– Vi har faktiskt fem stycken caféer i White Guide. Alingsås har tre...

Rebecca Sutton

0500 - 77 30 61
rebecca.sutton@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista