Jan Alexandersson (V), ordförande i Folkhälsokommittén, och Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef i Västra Götaland. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio.
Utredning

Högutbildning lever längre än lågutbildade

"Vi har en ojämlikhet som kostar"
2:14 min

Västra Götaland är först ut i landet som region med ett åtgärdspaket för att jämna ut hälsoskillnaderna hos befolkningen.

Personer med bra utbildning lever ofta ett friskare och längre liv än personer med låg utbildning. I Göteborg kan det skilja nio år i förväntad livslängd, bara mellan två stadsdelar.

Det senaste året har regionens Folkhälsokommitté jobbat med att hitta åtgärder i människors vardag för att jämna ut skillnaderna.

– Vi har en ojämlikhet som kostar och som ger oss ett utrymme för tillväxt i Västra Götaland på ett par miljarder kronor årligen, om vi skulle kunna göra något ojämlikheten, säger ordförande Jans Axelsson.

De senaste åren har regionens Folkhälsokommitté jobbat med frågan på bred front, ett arbete som bland annat uppmärksammats av Världshälsoorganisationen, eftersom man har samlat många olika samhällsfunktioner för att jämna ut skillnaderna.

Åtgärderna handlar först och främst om förändringar i människors vardag, säger Jan Alexandersson.

- Det är allt ifrån att vi får börja titta på hur det ser ut med familjecentraler. Vi måste redan i tidig ålder hitta de ungdomar eller de barn som sedan kan få problem i skolan och så vidare. Att vi tidigt sätter in insatser, tidigt möter de här barnen helt enkelt, så att de får en bättre förutsättning när de kommer upp i skolnivå, säger han.

Mer om vad skillnader i hälsa innebär för samhället hör ni i Studio Ett i eftermiddag

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".