Jörgen Hammarström i Länsstyrelsens arkiv. Foto: Viktoria Svedlund, P4 Skaraborg Sveriges Radio
Västra Götaland

Regeringens krav på kort väntetid pressar Länsstyrelsen

1:42 min

Regeringen kräver kortare handläggningstider för beslut vid landets länsstyrelser, ett krav som ställer till det för handläggarna i Västra Götaland. Samtidigt som väntetiderna ska kortas kommer fler och allt mer komplicerade ärenden in rörande vindkraft och bergtäkter.

Att fler tillståndsärenden gäller vindkraft och bergtäkter - ärenden som är mycket mer kompicerade och tidskrävande jämfört med andra, menar Jörgen Hammarström, chef för prövningsfunktionen på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

– Ärendena kräver oerhört mycket granskning. Om man backar 10-15 år så var kravspecifikationerna inte alls lika stora som de är idag.

Nya krav från regeringen
Förra året bestämde regeringen att besked i en tillståndsansökan till Länsstyrelsen inte ska dröja mer än ett halvår. Att många ärenden i Västra Götaland handlar om bergtäkter och vindkraft gör att det drar ut på tiden och det drabbar även andra ärenden.

– Det är kontroversiella ärenden med många viljor och interssen som påverkas bnär det tex gäller tillstånd vindkraft. Det blir många telefonsamtal och externa kontakter.

Men Jörgen Hammarström menar att den omorganisering som skett, där 12 av landets länsstyrelser blivit specialister på prövningar av den här typen, kommer att ge resultat med tiden.

– I och med att vi jobbar så intentivt med att se över organisationen så kan jag inte se annat än att vi jobbar åt rätt håll. Väntetiderna är inte okej, de måste bli kortare och det jobbar vi med, säger Jörgen Hammarström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista