1 av 2
Vättern kors och tvärs pågår i dagarna. Foto: Per-Olof Westlin
2 av 2
Rolf Birgersson är ordförande i Hjo Segelsällskap. Foto: Ewa Ohlsson, P4 Skaraborg Sveriges Radio
PICKNICK I P4

Vind i seglen när Vättern kors och tvärs ska avgöras

6:44 min

Det är sjunde året som segeltävlingen Vättern kors och tvärs arrangeras och i år är det extra festligt eftersom Hjo firar 600 år och HSS, Hjo Segelsällskap, firar 100 år. Det är ett 60-tal båtar som deltar i år så hamnen i Hjo är fylld av tävlande båtar i olika storlek i väntan på sista etappen som avgörs under fredagen, d v s om vindarna är tillräckliga.

Rolf Birgersson som är ordförande för Hjo Segelsällskap ser just nu ett uppsving för klubben där det är kö för ungdomar som vill lära sig denna sport. Han välkomnar också att fler kvinnor börjar intressera sig för segling. Rolf tillägger att i årets upplaga av Vättern kors och tvärs finns en båt med enbart tjejer ombord och det är första gången det händer.

Efter avslutad tävling idag kommer en middag att hållas i ett tält i hamnen där också prisutdelning kommer att ske.

Vädergudarna var med idag - med en timmes försening gick starten kl 11.00 och de första båtarna beräknas vara i mål vid 13-tiden.

– Vi i klubben har fått förfrågan om vi vill arrangera ett SM och det funderar vi allvarligt på att acceptera, allt beror naturligtvis på att många ideella krafter ställer upp, säger Rolf Birgersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista