Foto: Berit Roald / Scanpix
Västra Götaland

LRF protesterar mot dålig mobiltäckning på landsbygden

LRF: "Vi betalar ju samma som de som har bra täckning"
1:12 min

LRF i Västra Götaland protesterar nu gemensamt mot mobiltäckningen på landsbygden. Efter en egen undersökning bland medlemmarna anser LRF att telefonbolagen inte lever upp till vad de lovar i deras reklam.

Anders Karlsson är ordförande i Hassleortens LRF-avdelning. Deras avdelning har stora problem med mobiltäckningen, och när han pratar med P4 Skaraborg om problemen bryts samtalet flera gånger.

– På landsbygden är det överlag dålig mobiltäckning. Bara i vår avdelning hade vi många vita fläckar, och vi är inte ens en stor avdelning, säger han.

I våras gjorde också P4 Skaraborg en undersökning om mobiltäckningen på landsbygden. Vi kallade den Skämskartan. Lyssnare runt om i Skaraborg hörde av sig och rapporterade om de områden där mobiltäckningen är dålig eller obefintlig, och det resulterade i en karta full av så kallade vita fläckar.

Ett av svaren vi fick från telefonoperatörerna då var att det är en ekonomisk fråga. "Satsningarna måste göras där det går att få tillbaka pengarna", sa en informationsansvarig och syftade på att de har färre kunder på landsbygden.

Men nu verkar regeringen ha vaknat till i frågan. IT-minister Anna-Karin Hatt har i veckan sagt att hon är kritisk till bristerna, och hon har nu gett både Konsumentverket och Post- och Telestyrelsen i uppdrag att utreda vad som kan göras för att situationen ska bli bättre.

Och bättre måste det bli, säger LRFs Anders Karlsson.

– Vi betalar ju samma avgifter som alla andra som har bra täckning, och det går ju inte när vi har såhär dålig täckning, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".