Båtmotorer. Foto: Vegard Grøtt/Scanpix.
västra götaland

Allt fler båtmotorstölder trots polissatsning

1:35 min

Trots polisens satsning ökar nu antalet anmälda båtstölder i Västra Götaland. Efter positiva resultat under våren har nu turen vänt, sedan första juni har fler båtmotorstölder anmälts jämfört med tidigare år.

– Det är ett förvånande fenomen egentligen, att det ökar på sommaren när det är som mest människor ute. Det borde vara tvärtom, säger polisen Thomas Andersson, som leder satsningen Båtsamverkan i Västra Götaland. 

Den plötsliga sommarökningen är förvånande också på så sätt att Västra Götaland sticker ut med sin negativa trend. Antalet anmälda båtstölder på riksnivå hittills i år har minskat med nästan 18% jämfört med samma period ifjol, i Västra Götaland har antalet anmälningar istället ökat med 11%.

Detta trots den stora polissatsningen Båtsamverkan som enligt facebooksidan jobbar med visionen att citat "med bestånde effekt kraftigt minska antalet båtmotorstölder i Västra Götaland." Men Thomas Andersson ser ändå positivt på satsningen.

– Det vi arbetar med, Båtsamverkan, är en metod som kommer att ta lite tid innan det blir en verkan. Vi försöker med Facebook-sidan få folk att se var stölderna sker. Vi uppdaterar i princip nästan varje dygn hur det ser ut, och vi lägger även ut brottsförebyggande tips.

– Den personen som står där på bryggan kanske inte är båtägaren, utan en tjuv. Man ska då se till sin egen båt och grannens. Vi ser att där man börjar att prata med varandra, där går stölderna ner till nästan inga alls.

– Det är klart att när vi lägger ner så mycket arbete som vi gör, polis och allmänhet - det är ett fantastiskt arbete som läggs ner - så är det ju frustrerande att det ökar, säger Thomas Andersson.


Oskar Lodin
oskar.lodin@sverigesradio.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista