1 av 3
Marita Farhanieh tillsamans med sonen Iman Farhanieh på balkongen i studentbostaden på Kurorten precis intill högskolan. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 3
Elin Johnsson är uthyrare och ansvarar för Skövdebostäders cirka 850 studentlägenheter. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 3
Det är färre reservplatser i år och studenterna har ordnat boende redan vid första antagningsbeskedet i våras, säger Elin Tommasdottir, bostadskoordinator på Högskolan i Skövde. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skövde

Alla studenter vid Högskolan i Skövde ska få tak över huvudet

"Man ska inte tacka nej till sin utbildning för att man inte hittar bostad"
1:49 min

Prognoserna för att hitta en studentbostad inför höstterminen i Skövde ser mycket bättre ut än tidigare. Det menar Högskolan i Skövde och det kommunala bostadsbolaget Skövde Bostäder.
På grund av ändrade köregler och minskat antal reservplatser på Högskolan har blivande studenter fått mer tid på sig att hitta en bostad.

– På morgonen fick vi nycklarna till lägenheten och här är vi nu. Det var lätt at hitta, vi var på hemsidan och skrev in våra önskemål om storlek och hyra, säger dataingenjören Iman Farhanieh som ska läsa Magisterprogrammet i serious games på Högskolan i Skövde.

– Jag ville gärna ha en balkong i min lägenhet, säger han.

Lätt
Iman får hjälp av mamma Marita med att ta in alla väskor i den efterlängtade studentlägenheten ”Kurorten”

För Iman har det varit relativt lätt att hitta bostad eftersom han kontaktade bostadsförmedlingen redan vid antagningsbeskedet i våras. Är man ute i god tid så hittar man en lägenhet. 

Nytt kösystem
– De som har det svårt att hitta bostad är de som har kommit på det lite sent, det är svårare att få lägenhet nu, men överlag ser det bättre ut än förra året, säger Elin Jonsson på Skövde bostäder.
Den här terminen slopades Först-till-kvarn systemet för studentlägenheterna i det kommunala bostadsbolaget. Nu måste alla ställa sig i en speciell kö i högst ett år. 

– Många ser det som rättvisst och det är samma för alla och man gillar det, att man vet att det blir ens tur och man känner sig inte lika stressad som med Först-till-kvarn som vi hade tidigare. Lediga lägenheter läggs ut på våran hemsida endast på helgerna nu så man får god tid på sig att anmäla intresse, säger Elin Jonsson.

Eftertraktad Campus
Men det är studentlägenheter i centrum som är eftertraktade eftersom studenterna vill hellre bo på Campus. Därför blir en del studenter tvungna att bo utanför centrum, i alla fall i början av terminen.

– Det kan vara lättare att hitta lägenheter i Töreboda, Skara, Stenstorp, Tibro. Men det blir svårt när det gäller kommunikationer, men jag vet av erfarenheter från tidigare år att alla hittar bostad till slut, man ska inte tacka nej till sin utbildning för att man inte hittar bostad, förklarar bostadskoordinatorn vid Högskolan i Skövde, Elin Tomasdottir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".