Reseledaren Eva-Maria Friberg tackar Arn för fina år - men nu är det slut. Foto: Rebecca Sutton / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Turister

Arnturismen i Skaraborg är död

5:16 min

Den stora turistboomen i spåren av Arn tycks nu vara över. Under tio års tid bestod turismen i Skaraborg till stor del av resor i Arns fotspår. Men nu när hysterin kring tempelriddaren ebbat ut, har det ändå stärkt Skaraborgs turismverksamhet för lång tid framöver.

1998 kom Jan Guillous första del i romantrilogin om tempelriddaren Arn Magnusson. Historien utspelar sig framför allt i Skaraborg, i bland annat Årnäs, Forshem, Varnhem och Askeberga. Hysterin kring böckerna ledde till att tusentals turister besökte omgivningarna för att resa i Arns fotspår, och Arnturismen har sedan dess varit den viktigaste delen i Skaraborgs turismverksamhet.

Stort fokus
Eva-Maria Friberg jobbar på en resebyrå på Kinnekulle som under flera års tid haft stort fokus på Arn-resor.

– Jag kommer ihåg när jag kom som guide till Forshems kyrka och det stod 18 turistbussar på parkeringen, berättar hon om Arns storhetstid, som var som störst mellan 1998 och 2003.

– Kinnekulle har ju alltid varit ett populärt resemål, precis som kyrkorna häromkring, så turister har någonting att komma till ändå. Men Arn öppnade upp för så många andra som aldrig hade tänkt att de skulle göra en turistresa till en kyrka. Det gav en ökad bild av det historiska Skaraborg till en helt ny målgrupp.

Intresset dalar
Eva-Maria Friberg har sett intresset för Arn dala de senaste åren. Och nu är den stora Arnvågen över, säger hon.

– Det är bara att inse att turism är en färskvara. Hur många produkter köper vi idag som är gjorda 2003? Mobiltelefon? Nej, det gör vi inte. Så det är bara att hitta nya saker.

"Arn kommer inte härifrån"
Arnguiderna heter numera Västgötaguider. Restauranger i trakterna anpassar inte längre sin meny helt och hållet efter medeltidens mat. Och boende i lilla Arntorp behöver inte längre säga till nyfikna turister att "Nej, Arn kommer inte härifrån". Men Arns storhetstid har fört med sig mycket gott som fortfarande lever kvar.

– Guillous platser täcker hela området från Vänern till Vättern, så kommunerna och turistchefer var tvugna att börja samarbeta. Och det pågick under så lång tid så det är fortfarande ett kontinuerligt samarbete mellan turistcheferna i hela Skaraborg.

– I dag reser man inte i Arns fotspår, men Arn har satt Skaraborg på kartan, säger Eva-Maria Friberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista