1 av 2
Foto: Viktoria Svedlund, P4 Skaraborg/Sveriges Radio
2 av 2
Kristian Schönborg, vindkraftsprojektör i Skövde. Foto: Viktoria Svedlund, P4 Skaraborg/Sveriges Radio
västra götaland

Länsstyrelsens väntetider en dyr historia för företagare

Kristian Schönborg: "Det blir stora kostnader för oss"
1:50 min

Länsstyrelsens långsamma tillståndsprövningar skapar problem för de som vill bygga vindkraftverk. Enligt beslut från regeringen ska beskedet inte dröja mer än sex månader, men i Västra Götaland tar det betydligt längre tid än så.

Att tillståndsprövningarna drar ut på tiden är problematiskt för företagare som är beroende av tillstånden för sin verksamhet. En av de som blir lidande är Kristian Schönborg som är vindkraftsprojektör i Skövde.

– Det är jobbigt för oss projektrörer eftersom det handlar om stora kostnader i vinkraftsprojekt. Det blir väldigt långa utredningar och de svar vi får från Länsstyrelsen är att de har för många projekt och för få handläggare.

Långt från regeringens mål
Länsstyrelsen i Västra Götaland får ovanligt många ansökningar angående bergtäkter och vindkraft. Detta gör att handläggningstiden för framför allt vindkraft idag är långt mycket längre än regeringens mål på sex månader. Kristian Schönborg upplever att det snarare tar två år att få besked.

– Idag är de långt ifrån målsättningen på sex månader. Sett i backspegeln känns det som att det vore svårt att nå, men det borde ju gå. Det är bra att de jobbar mot den målsättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".