1 av 2
Ge hunden svalka i bilen! Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 2
En egen pool svalkar hunden i värmen. Foto: Damian Dovarganes/Scanpix
DJURHÄLSA

Husdjuren drabbas av överhettning i värmen

"De blir helt utslagna och bara ligger och flämtar"
1:37 min

Trots informationskampanjer drabbas många smådjur av värmeslag under sommaren. Det har veterinär Maria Tivemo Eftring på smådjursklniken i Skara märkt hittills under årets varma sommardagar.

Det är inte ovanligt att husdjuren far illa av värmen i det fina sommarvädret.

– Tyvärr är det fortfarande så, trots att det gått ut så mycket information om detta. Framför allt är det hundar som får sitta i bilar. Sedan ska man inte glömma att det andra djur också lider av värmen. Smådjur som kaniner och marsvin har väldigt svårt att reglera värmen, berättar veterinär Maria Tivemo Eftring i Skara.

Men det är inte bara i bilar som det kan bli farligt varmt för djuren.

– Om man är på camping och har dem i husvagnen eller till och med i förtältet har vi sett exempel på överhettning. Också burar kan bli för varma. Även om djuren får lite skugga av sitt lilla hus blir det för varmt. De behöver naturlig skugga, förklarar Maria Tivemo Eftring.

Om man misstänker att ett husdjur lider av värmeslag gäller det att agera snabbt. Det finns flera symptom att vara uppmärksam på, berättar hon.

- De blir väldigt utslagna och passiva. De ligger och flämtar, får häftig andning och får ett väldigt dåligt allmäntillstånd.

Vad kan husdjuren behöva för vård?

– Många behöver intensivvård. Det man kan göra själv är att börja med att kyla ned dem med kallt vatten och kalla handdukar. Men man ska ta sig till veterinär så fort som möjligt. För det räcker inte alltid med nedkylning.

I många fall krävs det ordentliga vårdinsatser. Ibland räcker inte ens det.

-- Djuren kan behöva understödjande vård och annan behandling också. Det finns också exempel på att djurägarna väntar för länge med att komma in med sina djur. Så djuren blir så dåliga att de måste avlivas eller dör i alla fall, avslutar Maria Tivemo Eftring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".