Jan-Eric Thelin och Niklas Gustavsson under ett träningspass på Kinnekulle. Foto: Anna Öfverman P4 Skaraborg Sveriges Radio
TRÄNING

Sociala medier samlar träningskompisar

1:31 min

Att träna utomhus har blivit alltmer populärt, men också att träna tillsammans i grupp. På sociala medier kan man enkelt bestämma träff med personer som man från början inte känner för att springa, cykla eller kanske paddla kanot. Det är populärt i Lidköping.

Jan-Eric Thelin har startat en Facebookgrupp för människor i Lidköping som vill träna tillsammans.

– Vi är ju sociala av oss och vill ha kul tillsammans med likasinnade. Det får man ju genom de här Facebookgrupperna.

Sidan som Jan-Eric Thelin startade för två år sedan heter "löpträna i Lidköping" men just idag är han istället ute och cyklar på Kinnekulle. Med sig har han träningskompisen Niklas Gustavsson.

Gruppen som tränar ihop har över trehundra medlemmar och gruppen växer hela tiden. Jan-Eric Thelin tror att det växande intresset dels kan handla om att man inspirerar och peppar varandra, och dels om att det inte finns något tvång att man måste vara med på alla aktiviteter varje gång.

– Man måste inte vara med varje gång, varje vecka. Man kommer dit de gånger man vill till de aktiviteter de vill. 

Gruppens medlemmar kan enkelt få kontakt med träningskompisar, förklarar Jan-Eric Thelin.

– Alla som är med i gruppen kan göra sina egna inlägg av typen: "Jag ska springa milen på onsdag klockan halv sju. Är det någon som ska med?" Då kan de som ser detta svara att de hänger med. Det får en väldigt stor genomslagskraft.

Det är något visst att träna utomhus, tycker han själv.

– När jag tränar får jag samtidigt en naturupplevelse. Och det gäller ju året runt. Det är en upplevelse även om det är dåligt väder och det regnar och man fryser. Men kommer man in i en varm bastu efteråt är det ju väldigt skönt!

Jan-Eric Thelin är nöjd med vad han och de andra får ut av kontakterna på sociala medier.

– Frisk luft, naturupplevelser och träning tillsammans med kompisar - bättre kan det inte bli!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista