1 av 3
Den huvudmisstänkte 36-åringen i Borrligan, försöker ta ut pengar med ett stulet bankkort i Västra Frölunda i Göteborg 2008. Foto: Polisens förundersökning.
2 av 3
Tjuvarna lämnade ett litet spår efter sig i form av ett borrhål. Foto ur polisens förundersökning.
3 av 3
Borrhålet är några centimeter. Foto ur polisens förundersökning.
Göta Hovrätt

Hovrätten sänker straffet för mannen bakom Borrligan

1:44 min

Göta hovrätt sänker straffet för den 36-årige huvudmannen i den så kallade Borrligan, även kallad John Blund-ligan. Straffet sänks från fem års fängelse till fyra år, för grov stöld, försök till grov stöld och bedrägeri.

Mannen döms även till utvisning - men slipper livstids utvisning, vilket han dömdes till i Skaraborgs tingsrätt tidigare i år.

Ligan som har kommit att kallas Borrligan eller John Blund-ligan ligger bakom en stor mängd grova inbrott och inbrottsförsök i bostälder i södra och västra Sverige - varav många i Skaraborg.

Fler brott men lägre straff
Huvudmannen dömdes i våras till fem års fängelse och livstids utvisning men hovrätten sänker straffet till fyra år och tio års återreseförbud. Hovrätten anser att man bör ta hänsyn till att han avtjänat ett år i fängelse i Danmark för liknande brott och att han har så få kopplingar till Sverige att livstids utvisning vore att ta i. 

Samtidigt dömer hovrätten honom för fler brott än tingsrätten. De finner att bevis i form av medhjälparens berättelser samt positionering via mobilmaster är tillräckligt starka för att han ska dömas för ytterliggare ett antal grova stölder.

Totalt döms 36-åringen för 48 fall av grov stöld, 22 fall av försök till grov stöld, samt tre fall av bedrägeri i samband med en inbrottsvåg i södra och västra Sverige under 2008-2010.

Vi har sökt åklagare Lars Johansson för en kommentar men utan framgång. Men enligt advokat Fredrik Almer kommer mannen själv att vilja överklaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista