1 av 3
Sanna Mattsson och Jonas Ringqvist har bjudit in volontärer till deras gård i sju år. Foto: Rebecca Sutton P4 Skaraborg Sveriges Radio
2 av 3
Volontärerna Anita Kusch och Emily Arnold plockar gurkor på Bossgården i Tidaholm. Foto: Rebecca Sutton P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 3
Bossgården utanför Tidaholm är en av 12 Wwoof-gårdar i Skaraborg. Foto: Rebecca Sutton P4 Skaraborg Sveriges Radio
Turism

Ny turisttrend i Skaraborg: Wwoofing

1:40 min

Wwoofing är turismtrenden som växer i Skaraborg. Det handlar om att gårdar bjuder in volontärer från hela världen att jobba hos dem i utbyte mot mat och husrum.

Anita Kusch från Tyskland jobbar som volontär på Bossgården utanför Tidaholm. Hon tycker att Wwofing är ett perfekt sätt att spendera semestern.

– Det känns mer som att man är på semester än att man jobbar, säger hon.

Anita bor på Bossgården i fyra veckor, och hjälper gårdsägarna med olika sysslor, som att skörda grönsaker. Idag skördar hon gurkor tillsammans med Emily Arnorld från New York, som också är där som volontär.

– På det här sättet lär man sig mer om den riktiga kulturen istället för turismkulturen, säger Emily.

Ekologiska gårdar
Wwoof står för World Wide Opportunities on Organic Farms. I Wwoof ingår flera organisationer som förmedlar volontärplatser på ekologiska gårdar i hela världen.

Antalet Wwoof-gårdar i Sverige har ökat i snabb takt de senaste åren; från ett tiotal 2005 till över 160 stycken idag. Och av 20 stycken anslutna gårdar i Västergötland ligger 12 stycken i Skaraborg.

Jonas Ringqvist som driver Bossgården har bjudit in volontärer sju somrar i rad.

– När jag började var det inte så många som höll på, så det har verkligen ökat de senaste åren.

– Det är ett sätt att resa på; dels är det billigt och man kommer in i ett sammanhang på ett helt annat sätt än som vanlig turist.

Vem som helst kan Woofa, säger han. Men någonting som de flesta Woofare har gemensamt är ett starkt miljöengagemang.

– Det är ganska trendigt att odla just nu, och det är många som har drömmen om livet på landet, säger Jonas Ringqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista