Lisa Falk vill ha ett eget hus istället för att hyra. Foto: Anna Öfverman, P4 Skaraborg, Sveriges Radio
Statistik

Fler unga köper hus

1:56 min

Allt fler unga i Skaraborg satsar på att köpa hus, trots att det kan vara svårt att få lån. Det visar statistik från lantmäteriet.

Två av de som letar hus just nu är 24-åriga Lisa Falk och hennes pojkvän.

– Det ska vara klassiskt rött med vita knutar. Inuti, fräscht. Jag vill nog inte köpa det färdigt, utan göra det så som jag vill ha det. Lite äldre stil blandat med modernt, säger hon.

Ökning senaste tio åren
Drömmen om ett eget hus verkar i högsta grad vara rådande bland unga i Skaraborg. I åldrarna mellan 18 och 30 år är det mer än fyrtio procent fler som köper hus idag jämfört med för tio år sen. Många är också yngre när de köper hus än förut. Lisa Falk och hennes pojkvän som är 24 respektive 27 år bor just nu i ett sådant hus som hon beskriver, på landet utanför Lidköping. Just nu hyr de ett hus, men vill hellre äga sitt eget.

– Det är lite osäkert att hyra, de kan komma och säga "nu ska vi gräva ned en kabel så nu måste vi höja". Vi har ju tapetserat och lagt ut pengar. Hade vi ägt det här hade vi kanske bytt ut köket, men om de säljer allt sen så är det ju våra pengar som försvinner, säger Lisa Falk.

Svårt med lån för unga
Att få lån till att köpa hus som ung kan vara svårt, speciellt då bolånetaket sedan några år tillbaka innebär att man måste kunna lägga in minst 15 procent av bostadens värde som kontantinsats. Men det avskräcker inte Lisa Falk och hennes pojkvän, som båda har fast jobb. Även om omgivningens reaktioner varit lite blandade.

– Många tycker ju att det är jättekul. Men famliljen och så kan ju vara lite oroliga för om vi kommer klara oss. Men bara man har koll hela tiden, att man får en stadig inkomst så löser det sig, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista