Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
LIDKÖPING

Lidköpingsapotek måste utreda pistolhot

1:35 min

Lloyds apotek i Lidköping måste jobba bättre för att förhindra rån och stölder, kräver Arbetsmiljöverket, efter att en man i slutet av juli gick rakt in bakom disken och stal mediciner.

Arbetsmiljöverket begär nu att apotek presenterar åtgärder för att ytterligare rån inte ska ske.

Ovanlig medicinstöld
Inger Högstedt, arbetsmiljöinspektör, säger att det är väldigt ovanligt att rånare lyckas stjäla mediciner på det viset som skedde i Lidköping.

– Jag har haft hand om många rån, men jag kan inte påminna mig om något då de vill komma åt läkemedel.

Rånet mot Lloyds i Lidköping skedde den 22 juli. En narkotikapåverkad man var inne på apoteket men nekades att hämta ut medicin, eftersom hans recept inte gällde.

Visade upp en pistol
Han visade då upp en pistol för personalen, men siktade aldrig mot någon person utan gick därifrån.

Senare kom samma man tillbaks, då i sällskap med en annan man. Den anställda fick panik och gömde sig på toaletten. Mannen tog sig då in bakom receptdisken och stal med sig läkemedel.

Arbetsmiljöinspektör Inger Högstedt säger att hon tycker att det är konstigt att mannen så lätt kunde komma åt de läkemedel han ville ha. Hon anser att apoteket nu bör se över vad som kan göras för att förhindra att något liknande händer igen.

– Hur lätt kommer man in till medicinerna? Är preparaten inlåsta? Man måste göra en riskbedömning. Nu har det ju hänt, så vi vet att det går att komma åt medicinerna.

Apoteket ska lämna in en utredning till Arbetsmiljöverket under nästa vecka.

Rånaren sitter i häktet
Rånaren sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för stöld. Förutom stölden på apoteket misstänks han för ytterligare tre stölder, varav två grova.

En stöld ska ha skett på ett annat apotek i Lidköping. Mannen ska också ha ryckt åt sig en äldre mans apotekspåse med mediciner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista