1 av 3
Halef Taks son tog bilder i smyg med sin mobilkamera under gripandet på flygplatsen. Foto: Privat
2 av 3
Halef Tak vid gripandet på flygplatsen i Bulgarien. Foto: Privat
3 av 3
Halef Tak tvingades lämna fingeravtryck vid gripandet på flygplatsen. Foto: Privat
Lidköping/Bulgarien

Idag tas beslut om Halef Taks utlämning

"Politiska brott ska man i princip inte utlämnas för"
1:30 min

I dag avgörs ödet för Lidköpingsbon Halef Tak, som greps i Bulgarien den 20 juni när han och familjen var på en semesterresa. Halef Tak riskerar nu att utlämnas till Turkiet på grund av sin kurdiska bakgrund.

Olle Hancock som är familjens advokat menar att fallet är sällsynt.

– Det är inte helt ovanligt att Turkiet vill ha personer som befinner sig i Sverige utlämnade, men då har det inte handlat om svenska medborgare, utan turkiska.

Halef Tak har suttit frihetsberövad i Buglarien sedan han greps den 20 juni, gång på gång har beslutet om hans eventuella utlämnande skjutits upp. Advokaten Olle Hancock säger att det inte finns någon gräns för hur länge någon kan hållas häktad i väntan på beslut.

– Nej, det finns ingen gräns. Saken måste prövas men domstolen kan inte harva frågan hur länge som helst, utan måste ta ställning till om man vill bifalla eller avslå en utlämning.

Anses rättssäkert
Vad har Bulgarien för position i det här fallet?

– Bulgarien är ett land som förväntas respektera mänskliga rättigheter och anses av EU vara ett land som behandlar folk på rätt sätt - ett rättssäkert samhälle. Om så är fallet så är det mer eller mindre samma regler som i Sverige, när det handlar om politiska brott ska man i princip inte kunna utlämnas, säger Olle Hancock.

Den sista förhandlingen, som skall besluta om Halef Tak kommer att utlämnas till Turkiet eller inte, hålls i Varna tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".