1 av 3
Halef Tak vid gripandet i Bulgarien. Foto: Privat
2 av 3
Halef Tak tvingades lämna fingeravtryck vid gripandet på flygplatsen. Foto: Privat
3 av 3
Halef Taks son tog bilder i smyg med sin mobilkamera under gripandet på flygplatsen. Foto: Privat
Lidköping/Bulgarien

Halef Tak kommer inte utlämnas till Turkiet

1:30 min

Bulgarisk domstol avslår Turkiets begäran att få Lidköpingsbon Halef Tak utlämnad för hans politiska engagemang för den kurdiska frågan.

Halef Tak greps under en semesterresa i Bulgarien och har suttit frihetsberövad sedan den 20 juni. Gång på gång har beslutet om en eventuell utlämning skjutits upp, men idag står det klart att den turkiska arresteringsordern ogillas och att begäran om utlämning avslås. Enligt Halef Taks advokat Olle Hancock var beslutet väntat.

– Mellan EU-länder finns det möjligheter att överföra, överlämna eller utlämna sitt lands medborgare, men inte till ett land utanför EU - då är det annat regelverk som gäller.

Hur påverkas hans rörelsefrihet nu, kommer han att kunna resa igen?

– Resa kan han naturligtvis göra, men det beror också på om den här arresteringsordern hålls vid liv. Det är ju närmast turkiska myndigheter som är intresserade av att hålla den vid liv, men blir den underkänd i Bulgarien har jag svårt att tro att den skulle godtas i något annat EU-land. Men vad som händer på andra ställen vet man ju inte, det kan man bara gissa.

Kan han åka till bulgarien igen utan att få problem?

– Om arresteringsorden en gång är underkänd så är den underkänd, vad jag kan förstå. Det innebär ju då att han aldrig, på det här materialet, skulle kunna utlämnas. Däremot kan de ju hitta på något nytt, och det är faran med den här typen av förfaranden - man vet aldrig med säkerhet vad framtiden kan erbjuda i fråga om fortsatt förföljelse.

Åklagarsidan har nu sju dagar på sig att överklaga, uppger UD för P4 Skaraborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista