Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skövde

Anna blev utan pengar när Arbetsförmedlingen gav dubbla budskap

Uppdaterat torsdag 8 augusti 2013 kl 10.56
Publicerat torsdag 8 augusti 2013 kl 10.00
"Jag har fått leva på min pojkvän och familj."
(1:30 min)
Anna Ivarsson har haft många turer med Arbetsförmedlingen om hennes ungdomsgaranti. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.

Anna Ivarssons sommar blev inte direkt som planerat. När hennes utbildning tog sommaruppehåll uteblev hennes studiestöd och hon ville skriva in sig som arbetslös igen för att ha pengar att leva på, men det skulle visa sig vara minst sagt krångligt.

– Då ringde jag kundtjänst på Arbetsförmedlingen och frågade om jag kunde bli inskriven under de fem veckorna i ungdomsgarantin igen. De sa att det skulle gå bra och att jag skulle gå till Arbetsförmedlingen i Skövde. Jag gick dit och sen dess har jag fått besked varannan gång om att det går, varannan gång om att det inte går, säger hon.

Felaktiga grunder
Hon skulle alltså få pengar över sommaren genom ungdomsgarantin, trodde hon. Först verkade allt vara lugnt och hon blev inskriven på Arbetsförmedlingen. Men snart fick hon beskedet att hon blivit inskriven på felaktiga grunder. Hon kunde inte heller få pengar från CSN, eftersom det såg ut som att hon var berättigad ersättning genom ungdomsgarantin. För Anna Ivarsson har det varit många och krångliga turer med Arbetsförmedlingen.

– Kundtjänsten har jag ringt minst tio gånger, och på arbetsförmedlingen har jag varit säkert åtta gånger.

Har du fått olika besked varje gång då?
– Nästan alla gånger på kundtjänst säger det att det går. Men sen är det vissa här i Skövde som säger att det inte går. Nu har jag fått beslut om att det inte går. Men jag vet ju inte om det är rätt eller inte, säger Anna Ivarsson.

Orkade inte kämpa mer
Efter alla samtal och olika besked, orkade inte Anna Ivarsson kämpa för pengarna mer. Nu väntar hon på att hon ska få bidrag från CSN, men allt krångel har gjort att mycket tid i sommar gått till att oroa sig. Pengar har hon fått skramla ihop på andra håll.

– Jag har fått leva på min pojkvän och lånat av familjen. Det har väl varit okej för att jag kunnat låna och så, men det har känts jobbigt de veckorna när de hållit på och krånglat för man har ju inte kunnat tänka på något annat, säger hon.

Ingen återinträdesrätt
På Arbetsförmedlingen kan man inte uttala sig om ett enskilt fall. Men menar att generellt kan inte personer som börjat studera bli inskrivna igen, om de inte hoppat av utbildningen.

--Då anses man fortfarande vara i studier under uppehållet, och då har man ingen återinträdesrätt i jobbgarantin för ungdomar, säger Katarina Sjöstrand på Arbetsförmedlingen i Skövde.

Vad som har blivit fel i just detta fallet kan de alltså inte Arbetsförmedlingen svara på, på grund av sekretessen. Men att det skulle finnas en otydlighet för handläggarna i reglerna, tror inte Katarina Sjöstrand.
– Våra lagar och förordningar är väldigt tydliga, och det är de för alla i hela Sverige.

Vad är det som kan gå fel i så fall?
– Det kan ju vara den mänskliga faktorn i så fall. Det vill vi ju rätta till, säger hon.

På Arbetsförmedlingen i Skövde kan man inte uttala sig om ett enskilt fall. Men menar att generellt kan inte personer som börjat studera bli inskrivna igen, om de inte hoppat av utbildningen. Det säger Katarina Sjöstrand på Arbetsförmedlingen.

– Då anses man fortfarande vara studerande, då kan man inte rätt till jobbgaranti.

Men reglerna ska inte vara otydliga för arbetsförmedlarna.

– Om det går fel måste det vara den mänskliga faktorn och det vill vi ju rätta till. Sen har man rätt till att överklaga våra beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".