1 av 2
Dåligt röjda vägkantern längs Falköpingsvägen har lett till många viltolyckor under sommaren. Foto: Ferry Hernodh/P4 Skaraborg
2 av 2
Flera viltolyckor har inträffat på Falköpingsvägen. Foto: Ferry Hernodh, P4 Skaraborg
falköpingsvägen

Dåligt röjda vägkanter orsakar viltolyckor

1:41 min

De dåligt röjda vägkantern längs Falköpingsvägen har lett till många viltolyckor under sommaren. De som bor i området är besvikna på att inget görs för att förbättra sikten, trots att dom flera gånger ringt till Trafikverket och påpekat problemet.

Linda Gärskog är en av de som åker längs vägen varje dag för att ta sig till jobbet.

-- Man får ju alltid vara på sin vakt eftersom man inte ser dem (rådjuren) förrän de är uppe på vägen. Likadant med grävlinger som ligger längs vägen nästan varje dag. Det är fruktansvärt dåligt att de inte kan komma och ta hand om vägarna, så att det blir säkrare för oss trafikanter att ta oss fram till våra arbeten.

Ringt flera gånger
Flera av de som åker längs sträcken har har ringt till Trafikverket för att be rensa upp i vägkanterna. En av dom är Jonny Larsson.

– Jag har rint till dem tre gånger. De säger att de ska komma, men de kommer aldrig.

Trafikverkets projektledare för driften av vägarna i Skaraborg Per Johansson Kjellander beklagar att man från Trafikverkets sida gett så otydliga besked.

-- Det kan vara beklagligt, men det är semestertider. Vår kundtjänst kan inte känna till reglerna för alla våra driftområden i hela Sverige. Hade jag hade fått de här samtalen till mig direkt så hade jag ringt till vår driftsentreprenör och bett dem titta på de här specifika platserna.

Jobbat hela sommaren
Arbetet med att slå vägkanterna har pågått hela sommaren. I första hand har de mindre vägarna prioriterats, eftersom behovet där är som störst. Bara i Falköpingsområdet ska 200 mil väg arbetas igenom. Senast den 15 augusti ska det första första "draget" som Trafikverket kallar det vara gjort på alla större vägar.

- Då pratar vi 1,2 meter från vägkanten som ska vara utförd. Sedan kommer röjning där man har tid fram till den 30/9 på sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista