1 av 3
Inga Kajsa Christensson är Stiftsantikvarie och kontrollerar inventarier, samt handlägger bidrag från staten för renoveringar och även säkerheten. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 3
I muren i Skara domkyrka finns ett kassaskåp med diverse juveler i silver, guld och ädelstenar som besökarna kan åskåda via ett glasskydd. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 3
Linnea Ekström menar att personalen i domkyrkan har extra koll för att förhindra stölder. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skaraborg

Kyrkorna satsar på säkerhet

"I bästa fall blir tjuvarna ångerfulla och lämnar stöldsgodset"
3:46 min

Stölderna som ägde rum i Bjurum och Östra Tunhems kyrkor oroar Skaraborgs pastorat. Ett flertal kyrkor har nu installerat säkerhetslarm och vidtagit andra åtgärder för att förhindra stölder.

– Det är oersättliga föremål som försvinner och som tillhör svenska folket, säger Inga Kajsa Christensson på Skara Stift som är Stiftsantikvarie och kontrollerar inventarier, samt handlägger statliga bidrag för renoveringar och även säkerheten för drygt 440 kyrkor.

– Alla är medvetna om stöldriskerna, flera pastorat larmar interiören och vissa föremål, säger hon.

Utsatta föremål
Det är framförallt kyrkans ljusstakar och ljuskronor, och myntinsamlingar i sparbössor som tjuvarna tar med sig.


– Småpengar är det vanligaste som man stjäl och folk tror väl att det finns pengar, förklarar Inga Kajsa Christensson i Skara Domkyrka.

Trots att Skara Domkyrka är inte så representativ för problemet med stölder, finns det säkerhetsåtgärder som vidtagits.

Vid altaret står en vanligen liten glaslykta, för ljusstakarna har man redan plockat bort.
– Nu står det inga ljusstakar där, man har tagit bort dem, och jag kan förstå varför, säger Inga Kajsa Christensson.

Kassaskåp
I pelarmuren i Skara domkyrka finns ett kassaskåp med diverse juveler i silver, guld och ädelstenar som besökarna kan åskåda via ett glasskydd.
– Det är väl inlåst här och det finns ingen möjlighet att ta med sig kassaskåpet heller eftersom det är infällt i muren, förklarar hon.

Säsongarbetaren Linnea Ekström menar att personalen i domkyrkan har extra koll för att förhindra stölder.
– En domkyrka som är mycket öppen så kan det komma ”särskilda vänner” som har det rätt tufft här i livet, och vi personalen är särskild medvetna om det, säger hon.

Kyrkorummet
Orsaken för dem senaste kyrkostölderna kan dels förklaras med att värdet på metallerna har ökat men även att folk har börjat tappa respekt för kyrkorummet.
– Respekten för kyrkorummet har minskat, folk vet inte som tidigare vad kyrkan representerar, säger Inga Kajsa Christensson.

Förutom säkerhetslarm och kassaskåp är de vanligaste säkerhetsåtgärder att stänga kyrkorna lite oftare, eller plocka bort de värdefullaste föremålen. Men att installera säkerhetskameror är inte aktuellt för Skara Stift på grund av den personliga integriteten.
– Till kyrkan kommer människor för att få en stunds stillhet och för enskilda andakter och då passar inte säkerhetskameror; i bästa fall blir tjuvarna ångerfulla och lämnar stöldsgodset någonstans i ett dike. När de att de är osäljbara eftersom de är starkt kopplade till en kyrka, säger Inga Kajsa Christensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista