Abdi Abdullah från Somalia firar Eid-al fitr med vänner och familj i Skövde. Foto: Anna Öfverman P4 Skaraborg Sveriges Radio
Ramadan

Slut på fastan och dags för fest!

1:40 min

Efter en månads fasta är Ramadan nu slut. Det firas såklart med mycket mat och fest. Vår reporter åkte till södra Ryd där Abdi Abdullah från Somalia firade Eid-al fitr med vänner och familj.

– Det här är östafrikansk mat, typisk för Etiopien och Somalia. Lite kyckling, lite kött och lite sallad. Men jag har fastat hela månaden så det går inte att äta alltför mycket på en gång, säger han.

Efter en månads fasta är det svårt att få i sig alltför mycket på en gång . Men det är mycket mat som står uppdukad i lokalen där festen håller till. Fastan är en av fem obligatoriska momenten för muslimer, där man avstår från mat och dryck så länge solen är uppe.

– Man får lite mer medkänsla för andra som inte får någon mat, man känner hur det är att vara hungrig. Man får lite perspektiv till livet, jag går hungrig och känner med andra som kanske inte får mat på flera månader, säger Abdi Abdullah.

Ramadan handlar också om att be extra mycket och tänka på gud. Den avslutande dagen Eid al fitr börjar med en bönestund. Men nu är det alltså fest som gäller. Folk kommer och går och festen fortsätter hela dagen och kvällen.

– Vi äter lunch nu, sen har vi fika när vi äter lite bakelser. Sen på kvällen är det lite fest och lite dans, traditionell dans. Det fortsätter fram till elva, tolv inatt.

– Jättekul att det är slut. Äntligen får man börja äta som vanligt, säger Abdi Abdullah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista