Sofia Palm, ridskolechef på Skaraortens ryttarförening har svårt att hitta passande hästar. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg Sveriges Radio Skaraborg.
Ridsport

Ständig brist på ridskolehästar - men utbildning i Skara kan bli räddningen

1:38 min

Det råder ständig brist på ridskolehästar i Sverige. Skaraortens ridskolechef Sofia Palm menar att det tar så lång tid att hitta nya.

Bristen på bra ridskolehästar beror främst på att många hästuppfödare i landet väljer att satsa på tävlingshästar vilket gör att ridskolorna får svårt att hitta hästar som har kvalitér som passar den speciella miljön.

– Att hitta en ridskolehäst tar väldigt mycket tid. Stora hästar är jättesvåra att hitta, säger ridskolechef Sofia Palm.

Passar inte ridskolor
Temperamentsfulla hästar avlas oftast fram för rutinerade ryttare och passar inte alls på ridskolor.

– Det är svårt att hitta en häst som är stabil och är snäll och trevlig. Mellan fyra och nio är det fullt ös här, säger Sofia Palm.

Handlar om pengar
Tävlingshästar får ett betydligt högre pris vid försäljning än en alldaglig ridskolehäst och det är därför Sofia Palm tror att majoriteten av uppfödarna satsar på just det. Det är också det största problemet tror hon.

– Att ha uppfödning på hästar kostar väldigt mycket pengar. Kostar lika mycket att föda upp en tävlingshäst som en ridskolehäst, säger hon.

– Det finns gott om personer som vill avla hästar och personer som vill rida färdigutbildade hästar men det finns ett glapp däremellan. En brist på folk som utbildar hästar, säger Dan-Axel Danielsson på Svenska Hästavelsförbundet.

Ny utbildning
Därför ligger han nu bakom en helt ny unghästutbildarlinje på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara.

Målet är bland annat att eleverna efter utbildningen ska starta upp företag som kan sätta fart på branschen. Men för att lösa problemet måste man överlag förbättra statusen på brukshästar.

– Finns inget bättre än en ridskolehäst men det uppskattas inte av de som avlar. Däremot en häst som tävlar värderas vädligt högt. Tyvärr så är det så, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista