Skolchefen Leif Lagergren. Foto: Viktoria Svedlund P4 Skaraborg Sveriges Radio
FALKÖPING

Ont om skolplatser till somaliska barn

"Jag vet inte om vi löser detta"
1:33 min

Flera hundra somaliska flyktingbarn i Falköping kan komma att stå helt utan skola till hösten.

Falköpings befintliga skolor är redan fulla inför höstterminen och som det nu är finns ingen lösning för barnen, som är på ingång under höstens termin.

Höstterminen bekymmersam
Kommunens skolchef Leif Lagergren oroas av situationen.

– Det är individer som ska ha en så bra skolgång som vi någonsin kan ge dem. Det kan vara 200 barn, men det kan också vara 300. Vi kan inte svara på hur vi ska lösa det för de barn som kommer.

Det var efter lagändringen förra året, så det blev enklare för somaliska barn att komma till Sverige som anhörigflyktingar, som ett stort antal barn började anlända till Falköping.

Ingen tid för planering
De omkring 300 barn som hittills kommit har kommunen lyckats ordna fram skolplatser till. Men det var nätt och jämnt att man klarade det, förklarar skolchefen. Så för barnen som väntas under nästa termin ser det besvärligt ut.

– Det kan bli tal om den senare delen av augusti eller i september som det kommer ytterligare barn hit. Det är kort framförhållning...

Det här gör det svårt för kommunen att planera för barnens skolgång, menar Leif Lagergren. Det lutar åt att man får öppna en ny skola för att allting ska fungera.

 – Det finns egentligen inte så många andra alternativ att ta till. Men jag vet inte om vi löser detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".