Kommunalrådet Ulf Eriksson. Foto: Viktoria Svedlund/P4 Skaraborg
Falköping

Ulf Eriksson om somaliska barn: "Problem att vi inte vet hur många som kommer"

1:21 min

Det krävs mer stöd från staten för att underlätta för kommuner dit ett stort antal barn flyttar som anhörigflyktingar. Det menar Falköpings kommunalråd Ulf Eriksson, med anledning av att antalet skolplatser i Falköping börjar sina till somaliska barn som flyttar dit som anhörigflyktingar.

Det börjar bli problem med skolplatser i Falköping, eftersom många barn har kommit till kommunen som anhörigflyktingar den senaste tiden.

– Vi har haft ganska mycket elever som kommit under hela 2013. Det som är vårt problem är att vi inte i förväg kan veta hur många som kommer och när de kommer, säger Ulf Eriksson.

Ulf Eriksson har nu tillsammans med ett par andra kommuner i landet i liknande situationer uppvaktat integrationsministern med förslag på förändringar.

– Det absolut viktigaste för oss är att statens stöd ska ske under en längre period. Då klarar vi av att hantera det. Om det statliga ekonomiska stödet försvinner kan det bli bekymmersamt i en kommun, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista