Under helgens kräftfiskepremiär gjordes ett 20-tal beslag av otillåten fiskeutrustning i Vättern. Foto Christine Olsson / Scanpix
Vättern

Satsning mot sjöfylleri har gett resultat - men tjuvfisket kvarstår

1:29 min

Polisens och länsstyrelsens satsning på att minska sjöfylleriet och tjuvfisket i Vättern har gett resultat. Hittills i år har inte en enda sjöfyllerist upptäckts i samband med kräftfisket. Däremot är tjuvfisket fortfarande ett problem.

Efter helgens kräftfiskepremiär i Vättern konstaterar Christer Magnusson vid sjöpolisen i Västra Götaland att satsningen på att minska sjöfylleri och tjuvfiske har gett resultat.

– Det är fjärde året vi är där. Det första året var det ganska mycket oegentligheter, men med polisens och fiskeritillsynsmännens närvaro har det blivit mycket bättre ordning på kräftfisket i Vättern.

Både polisen och länsstyrelsen har satt in extra resurser kring det årliga kräftfisket, som startade i fredags. Dels gör polisen fler nykterhetskontroller, dels görs fler fiskekontroller.

Ingen sjöfyllerist
När det gäller nykterheten har det blivit bättre och bättre för varje år, säger Christer Magnusson.

– Förra året hade vi en sjöfyllerist, i år har vi hittills inte haft någon. De sköter sig på Vättern, när det kommer till nykterhet.

Ett problem som fortfarande kvarstår är tjuvfisket. Vanligast är att folk tömmer andras burar på kräftor eller använder fler burar än vad som är tillåtet. I helgen gjordes ett 20-tal beslag av otillåten fiskeutrustning och polisen fick två anmälningar om tjuvfiske.

Men det är inte helt lätt att ta fast tjuvarna, säger Christer Magnusson.

– När de kommer till land med jättemycket kräftor är det svårt att säga att de vittjat andras burar, eller att de har använt för många burar. Man måste ta dem på bar gärning. Det största problemet är att det ofta sker på natten med mörka båtar. Det gäller att vara på rätt plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista