Mariette Björk Foto: Viktoria Svedlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
SKARABORGS SJUKHUS

Vårdförbundet efterlyser mer medbestämmande

1:32 min

Sjukhusledning och politiker måste lyssna mer på sjukhuspersonalen och låta den bli mer delaktig i verksamhetsplaneringen på Skaraborgs sjukhus, anser Vårdförbundet efter den senaste tidens stora personalbrist.

Mariette Björk, samordnare för Vårdförbundet på Skaraborgs sjukhus, säger till P4 Skaraborg att sjukhusledningen i dag samarbetar dåligt med personalen.

Måste möta personalens behov
Det dåliga samarbetet är en av orsakerna till att sjukhuset har svårt att rekrytera personal.

Sjukhuset skrämmer bort sina anställda när de inte visar att de vill möta personalens behov, till exempel när det gäller arbetstid och lön, säger hon.

– Läkare, undersköterskor, sjuksköterskor, analytiker - alla behöver vara med. Politikerna behöver lyssna mer på oss. Skaraborgs sjukhus måste bli en attraktiv arbetsgivare, och det är det inte idag.

Ett avtal som att samverka
Sedan ett år tillbaka finns ett samverkansavtal som säger att arbetsgivaren och personalen ska arbeta tillsammans när det gäller allt från verksamhetsplanering till ekonomi och planering av bemanning.

Men från personalsidan tycker man alltså inte att arbetsgivaren följer det avtalet fullt ut. Nu är det hög tid att börja följa det man satt på pränt, menar Mariette Björk.

– Det är bara att ta tag i samverkan nu, och jobba som vi skrivit på pappret. Där står det att personalen ska vara involverad i allt som har med personalen att göra. Och jag kan inte se mycket som inte involverar personalen på ett eller annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista