1 av 3
Kvartersvärden på Tibros kommunala bostadsbolag, Sakaria Abdulle och Kristian Lagerström från kommunen menar att det saknas eldsjälar som kan driva språkcaféet och därför läggs det ner. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
2 av 3
Tibrobon och frivillige kulturmentorn Anette Lundberg Starck tycker att språkcaféet är viktig främst för att knyta intressanta kontakter med olika grupper i samhället. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
3 av 3
Språkcaféet är den enda mötesplatsen för att SFI eleverna ska öva sig på svenska språket med ”vanliga” svenskar säger före detta kulturmentorn och kvartersvärden Sakaria Abdulle. Foto: Mary Chitgar / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Tibro

Tibro kommun lägger ner Språkcaféet

Sakaria Abdulle: ”Det behövs fler eldsjälar i Tibro kommun”
3:26 min

En tjänsteledig lärare och brist på frivilliga eldsjälar - det är orsakerna till att Tibro kommun lägger ner Språkcaféet, mötesplatsen där SFI-elever kan öva svenska med invånare som har svenska som modersmål.

– Syftet är att underlätta integrationen av nyinflyttade individer med annan etnicitet än svensk, samt att skapa nya kontaktytor mellan de som redan bor i Tibro, förklarar Kristian Lagerström på Tibro kommun som har länge jobbat med Kulturmentorprojektet.

Konceptet är ett unikt projekt i sitt slag som drivs av Tibro kommun sedan några år tillbaka. I projektet ingår ett språkcafé där SFI-elever och Tibroborna samtalar i syfte att träna språket. 

Mötesplatsen 
Sakaria Abdulle är ursprungligen från Somalia och har tidigare jobbat som kulturmentor. Idag är han kvartersvärd och möter dagligen deltagarna i Tibros SFI-utbildningar. Enligt honom är det viktigt att Språkcaféet som mötesplats finns kvar för att ge möjlighet åt nyinflyttade personer med annan etnicitet att få kontakt med invånarna i Tibro samt att öva svenska språket.

– Det är naturligt att somalier talar automatiskt somaliska med mig men om de möter svenskar så blir de tvungna att tala svenska. Nu när Språkcaféet läggs ner kommer många somalier att förlora chansen att öva svenska språket med ”vanliga” svenskar, säger Sakaria Abdulle.

För få eldsjälar
Tibrobon och förskolläraren Annette Lundberg Starck är redan kulturmentor samt hittills den enda som visat intresse för Språkcaféet. Under en av mötena som ingick i kulturmentorkonceptet fick Annette kontakt med en somalisk kvinna i Tibro, som hon har bland annat lagat mat och fikat med.

– Det är inte naturligt för alla människor att lära känna någon från en annan kultur, vissa har fördomar men jag har alltid varit intresserad av människor. Ska vi leva tillsammans i ett samhälle så måste vi bli intresserade av varandra för att öka förståelsen för varandra, förklarar Annette Lundberg Starck.

Trots att det finns frivilliga eldsjälar som Annette Lundberg Starck i Tibro, är antalet för litet för att Tibro kommun ska fortsätta driva Språkcaféet.

– Det är viktigt att berätta att det behövs flera frivilliga edsjälar, förklarar Sakaria Abdulle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".