1 av 2
Emil Petersson är tredje generationens lantbrukare på potatisgården utanför Vinninga. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.
2 av 2
En hjälpreda för att fylla potatissäckarna. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg Sveriges Radio
Lidköping

Svårt för de små företagen att vara med i upphandlingarna

1:36 min

Att få mindre lokala producenter att lägga anbud i kommunens upphandlingar är svårt. På Öredals egendom utanför Vinninga har man slutat att lägga in anbud direkt till kommunen. Istället går man genom en grossist.

– Det känns som att vi ska fokusera på att producera och skala vår potatis till en bra kvalité istället för att hålla på med detta pappersarbete, säger potatisbonden Emil Petersson som jobbar på Öredals egendom.

Emil Petersson tror att det är svårt att locka mindre lokala producenter att lägga anbud för att det krävs stora investeringar för att uppfylla kraven i upphandlingarna.

Han menar att det är också blir olönsamt och dåligt för miljön att köra ut råvarorna till alla de olika köken inom kommunen. Men det största hindret för att lokala företag ska lägga anbud, tror han är att det tar så mycket kraft och tid.

– Pappas erfarenhet, han har ju berättat själv om hur mycket tid och arbete och hur mycket hjälp han har behövt ta in för att klara av att lägga in ett anbud, så att man har någon chans att konkurrera med de stora drakarna, säger Emil Petersson.

På gården håller man nu för fullt på att ta hand om potatisen som ska köras ut. Efter att i tio års tid levererat till köken i Lidköping, blev de i år blev utan kontrakt när en annan grossist var billigare.

Emil Petersson vet att kommunen måste gå på priset enligt lagen om offentlig upphandling, men han tycker att det känns tråkigt att det är så.

– Man borde väga in det lokala på något sätt, och det blir ju dyrare då för att vi är mer småskaliga. Men i Skaraborg har vi ju massor av lokalt kött och fisk, potatis och grönsaker. Det är synd, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista