1 av 4
2 av 4
Mary Chitgar hypnotiseras av Sakari Kallio. Foto från film av Viktoria Svedlund / P4 Skaraborg Sveriges Radio
3 av 4
Hypnotiska blicken kan se skrämmande ut eftersom det är omöjligt att se vad personen tittar på exakt, och enligt social kognitiva teorier brukade det förklaras med att personen gör det medvetet för att likna en välbekant avbildning, exempelvis kalle anka eller andra seriefigurer, men senaste forskningen har motbevisat denna tidigare teori, förklarar Sakari Kallio, forskare på Högskolan i Skövde. Foto: Skärmdump från Sakari Kallios forskningsfilm.
4 av 4
Forskaren Sakari Kallio. Foto: Viktoria Svedlund
Högskolan i Skövde

FILM | Här hypnotiseras P4 Skaraborgs reporter

3:43 min

Tidigare har forskarna trott att hallucinationer är en produkt av hjärnans egenproducerad fantasi, men enligt den senaste forskningen från Högskolan i Skövde kan våra hjärnor producera ”äkta” hallucinationer med hjälp av hypnos

Den här forskningen motbevisar tidigare teorier om hallucinationer, som har byggt på att hallucinationer är något man medvetet framkallar.

– Idag är det en allmän teori att hallucinationer i samband med hypnos inte är äkta, utan att folk medvetet använder sin fantasi för att uppleva saker de har blivit tillsagda att uppleva, säger Sakari Kallio, forskare och neuropsykolog vid Högskolan i Skövde.

Med hjälp av olika färger och figurer har Sakari Kallio och hans finska forskarteam kunnat bevisa att det finns biologiska mekanismer bakom hallucinationer, som går att få fram genom hypnos.

– Det här är väldigt starka bevis.

OBS! Tyvärr kan inte filmklippet vsas i mobilsajten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista