Foto: Helena Sällström/SR P4 Göteborg
kopparstölder

DNA-märkning har satt stopp för kopparstölder

1:37 min

Problemet med kopparstölder fortsätter. Igår berättade vi om Källby kyrka där tjuvar stulit åtta stuprör i koppar. Även trafikverket i Göteborg har utsatts för många kopparstölder, men där har man lyckats få stopp på stölderna genom DNA-märkning av koppar.

På järnvägen runt Olskrogen i Göteborg har stölderna försvunnit helt sedan kopparn där DNA-märktes i våras, enligt Christer Ahlin på Trafikverket.

– Hittills har vi sett ett väldigt positivt reslutat utan en enda kopparstöld.

DNA-märkningen innebär att man sprayat på en ofärgad vätska på kopparn som inte går att tvätta bort från händer och kläder. På så sätt blir det mycket lättare att spåra kopparn.

– Som det ser ut nu riskerar de som stjäl kopparn att bli lagförda och fällda för brottet, säger Christer Ahlin.

Enligt Christer Ahlin var det kopparstölder i Olskorken var tredje dag innan man satte igång pilotprojektet med DNA-märkningen.

– Vi kommer att uttöka projektet och använda metoden på andra områden där vi haft problem med kopparstölder, bland annat hamnbanan, säger han.

Före DNA-märkningen var Göteborgsområdet värst drabbat i landet. Förra året begicks 131 stölder runt Göteborg jämfört med 89 stölder i södra Sverige och 61 runt Stockholm.

– Den här metoden har en positiv inverkan på kopparstölder så nu hoppas vi minimera stölderna. En minskning av kopparstölderna betyder dessutom också att förseningar i tågtrafiken och driftstörningar minskar, säger Christer Ahlin.

Natalija Sako
natalija.sako@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista