Upphandlingschefen Lennart Jonsson vill försöka få mindre lokala företag att vara med i kommunens upphandlingar. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.
Lidköping

Lidköpings kommun försöker få med de små

1:33 min

I sin senaste upphandling av mat till kommunens kök ville Lidköping hitta ett kryphål i upphandlingslagen. För att få med fler mindre lokala producenter. Något som en av Sveriges största grossister tyckte bröt mot reglerna.

Nu ligger ärendet hos Förvaltningsrätten och deras dom kan göra det svårare att köpa in lokala råvaror till kommunen. Det säger Lennart Jonsson, upphandlingschef i Lidköping.

– Då har vi ju fått att vi inte kan jobba på det här sättet, att vi inte får jobba mot de lokala producenterna som vi har tänkt. Då vet jag inte vad som händer, men vi får nog vara lite försiktigare.

Grynkorv
Det man velat göra från Lidköpings kommuns sida är att under vissa säsonger få grossisterna att leverera lokalt förankrade varor. Det kan handla om gös under fiskesäsongen eller grynkorv till jul till exempelvis äldreboenden.

Genom ett samverkansråd vill man hjälpa till att knyta kontakt mellan grossist och de lokala producenterna, säger Lennart Jonsson.

– Tillsammans med grossisten gå igenom vad det finns för producenter i närområdet. Kan vi på något sätt etablera kontakt eller kan grossisten ta kontakt med den? säger han.

Överklagan
Men detta har alltså överklagats av en de ledande grossisterna i Sverige. De ansåg att detta gynnade de lokala handlarna.

Just att försöka få lokala producenter att vara med i upphandlingen utan att fördenskull favorisera dem, är något som visat sig svårt. Även andra kommuner som P4 Skaraborg pratat med uppger att det är svårt få in anbud från mindre företag. Lennart Jonsson tror att det handlar om en logistikfråga.

– Problemet är distributionen av råvarorna till alla våra enheter.Vi har 46 kök i kommunen som ska levereras till två gånger i veckan, minst.

Lennart Jonsson hoppas nu att Förvaltningsrätten går på deras linje så att avståndet mellan kommun och producent blir kortare. Något som också andra kommuner kan dra nytta av, tror han.

– Om vi får rätt i det här, kan det ju kanske öppna upp möjligheten för att man som upphandlande myndighet inte behöver vara så rädd för att ta kontakt med lokala producenter, men under ordnade former.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista