P4 Morgon

Femenaktivist om toplessaktionen: "En protest mot president Mursis kvinnoförtryck"

1:12 min

Två kvinnor, varav en från Skaraborg, har åtalats för förargelseväckande beteende. Detta efter en protestaktion där de med nakna överkroppar på en moské i Stockholm i juni där de bland annat protesterade mot Egyptens avsatte president Mursi och förtrycket av kvinnor.

Det var i slutet av juni som de två aktivisterna, tillsammans med en tredje kvinna, tog sig in i moskén, slet av sig kläderna på överkroppen och skanderade slagord på engelska som "No sharia!" och "Free women!".

Kvinnorna tillhör den feministiska protestgruppen Femen, som genomfört toplessaktioner i länder i hela världen.

En av kvinnorna, Jenny, berättar för P4 Skaraborg att de gjorde detta som en protest mot Egyptens avsatte president Mursi och muslimska brödrakskapets förtryck av kvinnor. De utförde aktionen dagen innan årsdagen då Mursi tillsattes som president.

– Sedan han tillträdde efter arabiska våren har det inte blivit bättre med demokratin utan tvärt om. Man har infört starkare lagar efter koranen och använder islam som en lag, säger Jenny.

En annan av de tre kvinnorna heter Aliaa, och kommer från Egypten. För ett och ett halvt år sedan fick hon asyl i Sverige på grund av att hon levt under dödshot från sina landsmän, och har sedan dess bott i Skaraborg.

– Aliaa är känd från arabiska våren som den nakna bloggerskan och har fått asyl i Sverige för att hon fått så mycket dödshot, och hon valde att göra denna aktionen dagen innan Mursis årsdag, säger Jenny.

– Vi som är med i Femen ser på våra kroppar som någonting naturligt som vi har rätt att bestämma över själva. Därför visar vi det i direkt aktion; att våra kroppar är inte någon annans skam eller någon annans pornografi. Vi bestämmer själva hur vi vill definera dem, säger Jenny.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista