Karin Långström Vinge har fått bra respons på sin uppmaning om att skänka till skolstarten. Foto: Anna Öfverman / P4 Skaraborg.
Skövde

Många behöver ekonomisk hjälp inför skolstarten

1:34 min

Efter sommaren är det mycket nytt som ska köpas inför skolstarten. Men de som inte har råd tvingas vända sig till andra för att få hjälp. Svenska kyrkan i Skövde har nu startat en insamling för ändamålet.

Prästen Karin Långström Vinge i Skövde har märkt att många vill ha deras hjälp efter lovet.

– Det är ju särskilt nu när man märker att barnen vuxit ur kläderna och det behövs skolväskor och gymnastikskor och sådär. Så det är ett stort behov, säger hon.

Efter att Karin Långström Vinge gått ut med en uppmaning på sociala medier om att skänka kläder, har responsen varit god. Många har velat skänka till de som behöver kläderna och sakerna bättre. Kyrkan gör denna riktade insamling nu för att behovet är extra stort efter sommaren, även om det finns där hela tiden. Samtidigt gör det ekonomiska läget att fler behöver hjälp.

– Det är klart att i en lågkonjunktur så märker man av behoven mer. Sen är det ju så att om man går in i en arbetslöshet så har man det man behöver då. Men saker och ting slits ut och barnen växer och kassan är tom och då blir det besvärligare, säger Karin Långström Vinge.

Hon vet inte hur många som behöver hjälp, men tror att det är många fler än de som söker sig till kyrkan som behöver hjälp.

– Mörkertalet är stort, att våga be om hjälp när det kört ihop sig är svårt.

Karin Långström Vinge tror att skolstarten till viss del är en befrielse för många, då man kommer tillbaka till rutinerna. Men hon tror också att det kan vara jobbigt för de barn som inte har gjort så mycket på sitt lov.

– En del barn har ju bättre förutsättningar och har gjort många roliga saker. Andra har lite mindre förutsättningar. Barn jämför sig ju alltid med varandra, och det är ju något man får lära sig att leva med till viss del. Men visst är det jobbigt om man inte är som de andra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista