1 av 2
Halef Tak tvingades lämna fingeravtryck vid gripandet på flygplatsen. Foto: Privat
2 av 2
Halef Tak greps på flygplatsen i Bulgarien i juni. Foto: Privat
Lidköping / Bulgarien

Fängslade Halef Tak från Lidköping släpps fri

0:32 min

Efter att ha suttit frihetsberövad i nästan två månader kommer kurdiske lidköpingsbon Halef Tak slutligen att släppas fri. Det står klart sedan tidfristen för Turkiet att överklaga Taks frisläppande gick ut igår kväll.

Halef Tak greps den 20 juni under en semesterresa i Bulgarien. Han hade då en internationell efterlysning på sig, utfärdad av Turkiet.

Turkiet begärde att få honom utlämnad för att ställa honom inför rätta för politiska brott i Turkiet.

Enligt familjen vad Halef aktiv i den kurdiska frågan i Turkiet på 80-talet, ett engagagemang som också gjorde att familjen tvingades fly till Sverige.

Den 7 augusti meddelade bulgariska myndigheter att de avslår Turkiets begäran om utlämning. Turkiet har haft tills på onsdagen på sig att överklaga beslutet, med det har inte hänt.

– Vi har fått besked genom vår konsul på plats att det inte kommit in något överklagande. Det betyder att han kommer att släppas fri på fredag, säger Mats Samuelsson vid Utrikesdepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista