Sätt lås på fönstret. uppmanar polisen. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Skaraborg

Tjuvar klättrar efter väggarna - stäng fönstren

1:20 min

Polisen i Västra Götaland ser just nu en ny trend inom bostadsinbrotten. Varje dag i sommar har de fått in anmälningar om inbrott då tjuvarna tagit sig in genom ett öppet fönster på övervåningen, via stege.

Visst är det skönt att sova med öppet fönster på sommaren, och vädra hemmet när man inte är hemma. Många tänker att det är säkert - bara de öppna fönstren är på övervåningen, och det hurrar tjuvarna över.

– Vi har sett det i sommar att många sover med öppet fönster och lämnar det så. Dessutom är folk ofta snälla och lämnar en stege ute, så det blir lätt för tjuvarna att ta sig in. Vare dag har vi haft något sådant här brott, poliskommissarie Even Magnusson

Nu har trenden med inbrott via stege letat sig till Skaraborg. I veckan drabbades en familj i Lidköping.

Det är oftast villor som drabbas av de här steg-inbrotten, men också lägenheter.

– Jag uppmanar folk att vara försiktiga. Stegar ska man försvara inomhus eller skaffa någon form av låsanordning så man inte bjuder tjuvarna på det här, säger poliskommissarie Even Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista